Select Page

35 ÉVES A MACSKÁK MUSICAL – EDDIG TÖBB MINT 1 MILLIÓ NÉZŐ LÁTTA

 
2018 MÁRCIUS 28. SZERDA, 9:42
 

Március 25-én este különleges jubileumhoz érkezett a Madách Színház.

Pontosan 35 évvel ezelőtt, Seregi László koreográfiájával mutatták be a hazai színjátszás legsikeresebb produkcióját, Webber Macskák című musicaljét Szirtes Tamás rendezésében. Az ünnepi előadásra a teátrum meglepetésekkel, régen látott interjúrészletekkel készült és természetesen az egykori szereplők is színre léptek.

35 éves a Macskák

A Macskák jubileumi előadását a Kongresszusi Központban tartották, ahol Szirtes Tamás a Madách Színház igazgatója, a musical rendezője emlékeztetett arra, hogy napra pontosan 35 évvel ezelőtt, 1983. március 25-én mutatták be a Macskákat, mely azóta szinte minden hazai színházi rekordot megdöntött, és világviszonylatban is jó helyen állnak. Köszöntőjében kiemelte, a színház színpadi és irodai dolgozói nélkül nem érhették volna el ezt a fantasztikus előadásszámot.

„Köszönet a közel 250 táncosnak és művésznek, akik a bemutató óta részt vettek/vesznek az előadásban.” – emelte ki Szirtes Tamás.

Dunai Tamás, Szolnoki Tibor, Weil Róbert, Hirtling István

Hozzátette: „A Macskák különleges mű. Az isteni szikra Andrew Lloyd Webber fejéből pattant ki, ő látta meg ugyanis T.S. Eliot szürreális versfüzérjében a páratlan lehetőséget. Ahhoz, hogy Magyarországon is bemutathassuk a Macskákat, erős háttérre, tehetséges művészekre és alkotókra volt szükségünk. Köszönettel tartozom Ádám Ottónak, a Madách Színház egykori legendás igazgatójának, aki 1982-ben egy ízig-vérig klasszikus repertoárt játszó prózai színház vezetőjeként hozzájárult ahhoz, hogy bemutathassuk Webber musicaljét. Köszönjük Kerényi Imrének, a színház következő igazgatójának, aki 15 éves igazgatói ciklusa alatt nagy gonddal és féltéssel vigyázott a repertoár ezen értékes darabjára. De akinek igazi hódolat és köszönet jár, az Seregi László. Nagyon jó barátom volt, hiányzik. Seregi Laci 1982-ben egy csapat fiatal operaházi táncossal berobbant a Madách Színházba, és ezzel új időszámítás kezdődött: hat hónapos gyötrelmes és katartikus próbafolyamat indult, mely alatt megtanított minket a zenés színház esszenciájára. És köszönjük a közönségnek, a nézőknek, akik nélkül ma nem lehetnénk itt. Reméljük, hogy valójában csak a Macskák első 35 éve ért véget, a következő 35 csak most kezdődik!”

A születésnapos musical vasárnap esti előadására a zeneszerző, Andrew Lloyd Webber is írt a teátrumnak. Úgy fogalmazott: „Hála és köszönet minden művésznek, zenésznek, és stáb valamennyi tagjának, akik hosszú évek során részt vettek a produkcióban, valamint a közönségnek. Külön köszönöm Szirtes Tamásnak a fantáziáját, energiáját és szenvedélyét. Szívből jövő jókívánságaimat küldöm Londonból és remélem csodálatos az este. Emelem poharam, valamint újabb 35 év sikert kívánok a Madách Színháznak. Andrew Lloyd Webber”

Egy kis ízelítő az ünnepi estről:

11 + 7 =

LUI-TON Kiadó és filmstúdió vállalkozás 2013 Pomáz +36 30/9421-815